OM

VAD ÄR YOGA FÖR MIG?Jag som driver Bright Side of Life heter Johanna Östberg. Yoga för mig är ett sätt att leva, eller om man vill se det som ett verktyg för att leva ett harmoniskt och balanserat liv. Det är i de tuffare perioderna i mitt liv som yogan har visat sig vara ovärderlig för mig. Det är i de perioder när livet varit tufft och kämpigt som jag vänt mig till yogan för att landa i mig själv, ta kontakt med min inneboende kraft och sakta steg för steg bygga upp min styrka och återfå balansen. För vi tappar alla balansen ibland, det ingår i livet att vara människa, men som jag ser det så hjälper yogan till att minska fallet och hjälper oss att snabbare återfå balansen. Och det var under en period i mitt liv när jag tappade balansen som jag hittade yinyogan. Jag hade gått in i den nuförtiden alltför bekanta väggen och min kropp och mitt sinne var helt ur balans. Jag hade provat på yoga tidigare, men yinyoga var något helt nytt. Det visade sig vara precis det min kropp och mitt sinne behövde där och då. Det yinyogan erbjöd var ett lugn och varsam läkning utifrån min kropps villkor. Det jag genast föll för med yinyogan var att den var så tillåtande och inkännande. Och ganska snabbt upptäckte jag också vilken effekt det gav på mitt sinne och min energinivå. Jag laddade verkligen om mig själv när jag yinyogade. Kroppen blev lugn, och det påverkade mitt sinne så att tankarna lugnade ner sig, vilket i sin tur gjorde at kroppen slappnade av ännu djupare. Vips så var jag inne i en positiv spiral mot ökad hälsa och välmående.  Och efter några års praktiserande så tog jag steget att utbilda mig till lärare inom Seasonal Yin Yoga för jag ville så gärna få sprida det jag själv upplevt till andra. Det skänker så stor glädje för mig att se hur deltagarna på mina yinyogaklasser smälter ner i djup avslappning, för jag vet hur viktigt det är för att vi ska få våran livsviktiga återhämtning. Jag säger det igen. Det är inte stressen som gör oss sjuka. Det är bristen på återhämtning som gör det. 


VARFÖR YOGA FÖR BARN OCH TONÅRINGAR?


Tanken att börja utbilda mig inom barn- och tonårsyoga låg och grodde som ett frö som tillslut var redo att se dagens ljus. Jag hade funderat en lång tid på att det skulle vara så fantastiskt om man redan som barn fick upptäcka det fina som yogan kan ge. Men det tog nästan ett år innan jag anmälde mig till barnyogaledarutbildningen hos barnyoga.com. I september 2019 påbörjade jag min utbildning till att bli diplomerad barnyogaledare och i januari 2020 startade jag min första barnyogakurs. Jag har svårt att med ord beskriva det fina jag får bevittna när jag leder barnen i yoga. Men det finns en sån glädje närvarande, och vissa gånger en stillhet som det nästan går att ta på när barnen landar i en avslutande avslappning. Och det är med glädje jag ser att barnen tyst viskar de positiva självstärkande affirmationer vi har med i yogasagorna.


Efter allt det fina jag såg när jag hade barnyogan så var det självklart för mig att fortsätta och utbilda mig även i tonårsyoga hos barnyoga.com. Så i september 2020 påbörjade jag min utbildning till diplomerad tonårsyogaledare. Och från och med januari 2021 håller jag ungdomsyogaklasser på Uppsala Yogaskola. Parallellt med detta så har jag gått certifieringsutbildningen till barn- och tonårsyogalärare hos barnyoga.com, vilken är nordens enda Certifierade Barn- & Tonårsyogalärarutbildning som innehåller terapeutisk yoga och bygger på forskning som stöder yoga.

Den 17 april 2021 certifierades jag som barn- och tonårsyogalärare. 


Det som skiljer utbildningarna åt är att i grundutbildningarna Diplomerad Barnyogaledare och Diplomerad Tonårsyogaledare utgår vi ifrån ”normal barn- och tonåringsproblematik” så som stress och inre oro.

I Certifieringsutbildningen lär man sig skapa trygga, anpassade klasser och hur yoga kan fungera som stöd för andra behandlingsinsatser med problematik som t.ex. ångest, överväldigande känslor, panikångest, koncentrationssvårigheter och depressioner. 


Jag hoppas få fortsätta sprida yogan till så många barn och ungdomar jag bara kan. För jag känner i mitt hjärta att yogan kan ge barnen och ungdomarna så mycket livskvalitet. 


Vill du veta mer om mig? 

Klicka dig då vidare till poddavsnittet på Spotify nedan. Där hör du mig bli intervjuad av Angelica Henriksson som driver Barnyoga.com och Barnyogapodden om min resa mot att bli certifierad barn- och tonårsyogalärare och hur jag började hålla yogakurser för att hjälpa barn och tonåringar må bättre.

Sagt av barn om BARNYOGA

Det är lugnande, man kan bara vara sig själv, inget är rätt och fel med yogan.

Det är avslappnande och skönt.

Det är enklare att somna.

Jag har lärt mig olika sätt att andas för att slappna av, jag använder det när jag ska sova.

Deltagare 9 år

När jag kommer till yogan är jag alldeles sprallig i magen men sen blir jag lugn. 

Jag sätter mig på mattan och då blir jag mindre sprallig.

En gång gjorde vi rörelser till en sång. Vi sjöng "I am happy I am good"

Det var härligt!

Deltagare 10 år

Avslappningen är så skön, det är lugnt och man blir lugn.

Jag längtar till yogan.

Vi fick sjunga och rita, det var roligt. 

När jag blir stor ska jag bli yogalärare, för då kan jag göra yoga varje dag

Deltagare 5 år

Sagt av tonåringar om TONÅRSYOGA

Yogaklassen är en tid när man kan koppla av och ha en lugn stund i en stressig vardag.

Det är skönt att vara inne i sig själv lite.

Det känns skönt och lugnt efteråt.

Deltagare 12 år

Yogan har hjälpt mig att hitta nya sätt att varva ner själv, men också att lägga alla måsten åt sidan en stund och bara känna in hur jag känner just nu.

Deltagare 18 år

Detta har varit min första yogakurs.  Jag har aldrig riktigt tidigare funderat på hur min kropp mår på det sättet som yogan fokuserar på. Jag har under en lång tid haft problem med stress, mycket beroende på skolarbetet. Jag visste inte riktigt hur jag skulle komma bort från det. Men jag är nästan säker på att yogan är anledningen till att jag nu i efterhand känner mig mycket lugnare. Det var skönt att ha en dag i veckan då man visste att man bara kunde komma bort från allt det jobbiga.

Deltagare 15 år

Sagt av föräldrar

Barnyogan ger mitt barn ett utrymme för stillhet och andrum i en annars ganska jäktad vardag. Mina barn spenderar en stor del av sin fritid framför sina skärmar och ges sällan tillfälle till att ”bara vara”, att lyssna och känna efter inåt. De möter ett ständigt flöde av information under hela sin vakna tid och har många budskap att ta ställning till. Yogan känns som ett avslappnat alternativ till andra aktiviteter som utifrån mitt perspektiv ofta förenas med krav på prestation. Givetvis har yogan även fysiska fördelar som att stärka balans och koordination men jag ser den meditativa delen som mest givande för just mitt barn.
Jag kan varmt rekommendera Johannas barnyoga. Johanna är en varm, lekfull, öppen och trygg lärare. Jag har stort förtroende för henne.

Karin

Jag tror det är nyttigt för min dotter att lära sig vara närvarande i stunden och bara vara med sig själv utan en massa yttre intryck. De blir så matade med information från alla håll idag att de behöver lära sig stänga av inflödet för att kunna få återhämtning. 

Michaela

Jag ville att min ena dotter skulle testa yoga just för att hon tränar så mycket högintensiv träning som är väldigt tävlingsinriktad. Yogan blir en motvikt till det. 


Min andra dotter ville jag skulle få testa yoga för att komma i kontakt med sig själv och lära sig olika avslappningsövningar då hon ofta "galopperar" iväg i sina tankar och lätt kan känna oro och stress. Hon har också sömnsvårigheter. Hon använder sig av de olika övningar som hon lärt sig på yogan och det hjälper henne i vardagen.

Lisa

unsplash