TONÅRSYOGA

TONÅRSYOGA


Vad är tonårsyoga?

Yogaklasser för ungdomar är anpassade för tonåringar vars hjärnor befinner sig i stark utvecklingsfas som med sprudlande tonårshormoner kan orsaka känslomässig bergochdalbana. Yogan har därför fokus på att möta ungdomar där många befinner sig, i en vardag med stress och prestationskrav som inte sällan leder till oro och sömnproblem.  Tonårssyoga innehåller moduler från terapeutisk yoga som stärker kropp, sinnen, självkänsla och självförtroende. Vi övar oss genom yogan på att själv kunna reglera starka känslor.


I tonåren, när hjärnan är under stark utveckling, kan man sätta goda vanor som håller i sig livet ut. Hjärnan är plastisk så de spår och kopplingar som byggs i hjärnan under uppväxten kommer följa med oss in i vuxenlivet. Så att träna på stresshantering under denna tid är en väldigt god idé inför framtiden. 

 

Yogaklassen är uppbyggd för att ge ungdomarna en stund för inre ro och fysisk rörelse helt utan prestation. Vi övar oss i acceptans och medveten närvaro. Vi bygger en positiv gemenskap i gruppen och påminner oss om att vi är bra – precis som vi är! Genom att träna kroppsmedvetenhet genom fysiska sekvenser, andningsövningar och avslappningsövningar förbättras möjligheterna att hantera stress, förbättra sömn, öka koncentrationen och behålla/öka fysisk rörlighet. Yogaövningarna förbättrar även hållningen, koordination och balans.


Det som skiljer yoga från övriga gymnastiska övningar är fokuset på andningen. Genom att öva på att observera andetaget så kan vi lära oss att påverka andningen positivt. Ett mer balanserat och medvetet andetag hjälper oss att balansera det autonoma nervsystemet som påverkar både vår kropp och våra känslor. 

Under en yogaklass lär vi oss hur andningen påverkar vårt mående och ungdomarna får kunskap om olika andningsövningar som de kan ta hjälp av hemma i olika

situationer, som t.ex. komma till ro när man ska gå och lägga sig eller få igång energi och ork när man känner sig trött och orkeslös.


Självkänsla & Självförtroende

Yogan stärker ungdomars självkänsla och självförtroende. Genom att ge ungdomarna en paus, en tid och plats till att få lugna ner sig och känna efter hur de mår, ger vi dem en grund för att förstärka kopplingen till dem själva. Enkelt kan man säga att självkänsla är ungdomens inre trygghet och tillit till sig själv medan självförtroendet är ungdomens tillit till sin egen förmåga. Vi övar på båda under en yogaklass.


 Tacksamhet & Acceptans

Våra hjärnor är utvecklade för att upptäcka faror och hot. Det är för att skydda oss. Men denna förmåga gör även att vi människor kan ha lättare att fokusera på det negativa som händer oss och det som vi upplever som negativt om oss själva. Vi kanske lätt hamnar i tankar som "Jag kan inte" eller "Jag duger inte" eller "Jag är sämre än alla andra". Att lägga märke till negativa saker är alltså naturligt för oss, men vi kan välja att öva oss på att också lägga märke till det positiva som hela tiden händer och finns runt omring oss. Med yogan kan vi öva oss på att uppmärksamma våra styrkor och få känna tacksamhet för allt det härliga som finns och händer oss. Och samtidigt träna oss på att acceptera saker som de är utan att värdera eller döma.


Självmedkänsla & Medkänsla

Självmedkänsla är att vara snäll mot sig själv och att våga stå upp för sig själv samt sätta sunda gränser. Vid t.ex. hård självkritik reagerar vår kropp som om vi utsätts för ett yttre hot. Vårt "Kamp- och flykt- system" går igång och vi får en stressreaktion. När vi istället är vänliga mot oss själva börjar kroppen utsöndra oxytocin och endorfiner som gör att vi mår bra och lugnar hjärtrytmen. 

Medkänsla är att känna empati för andra men den innehåller också en önskan om att vilja lindra smärtan som drabbat vår medmänniska.


En fråga som kan dyka upp kring tonårsyoga är "Är yoga religion?" Om du är nyfiken på att veta svaret på den frågan så klicka dig vidare här nedanför.Du duger som du är!

Du är fantastisk precis som du är!

Sagt av tonåringar om TONÅRSYOGA

Yogaklassen är en tid när man kan koppla av och ha en lugn stund i en stressig vardag.

Det är skönt att vara inne i sig själv lite.

Det känns skönt och lugnt efteråt.

Deltagare 12 år

Yogan har hjälpt mig att hitta nya sätt att varva ner själv, men också att lägga alla måsten åt sidan en stund och bara känna in hur jag känner just nu.

Deltagare 18 år

Detta har varit min första yogakurs.  Jag har aldrig riktigt tidigare funderat på hur min kropp mår på det sättet som yogan fokuserar på. Jag har under en lång tid haft problem med stress, mycket beroende på skolarbetet. Jag visste inte riktigt hur jag skulle komma bort från det. Men jag är nästan säker på att yogan är anledningen till att jag nu i efterhand känner mig mycket lugnare. Det var skönt att ha en dag i veckan då man visste att man bara kunde komma bort från allt det jobbiga.

Deltagare 15 år

Sagt av föräldrar

Barnyogan ger mitt barn ett utrymme för stillhet och andrum i en annars ganska jäktad vardag. Mina barn spenderar en stor del av sin fritid framför sina skärmar och ges sällan tillfälle till att ”bara vara”, att lyssna och känna efter inåt. De möter ett ständigt flöde av information under hela sin vakna tid och har många budskap att ta ställning till. Yogan känns som ett avslappnat alternativ till andra aktiviteter som utifrån mitt perspektiv ofta förenas med krav på prestation. Givetvis har yogan även fysiska fördelar som att stärka balans och koordination men jag ser den meditativa delen som mest givande för just mitt barn.
Jag kan varmt rekommendera Johannas barnyoga. Johanna är en varm, lekfull, öppen och trygg lärare. Jag har stort förtroende för henne.

Karin

Jag tror det är nyttigt för min dotter att lära sig vara närvarande i stunden och bara vara med sig själv utan en massa yttre intryck. De blir så matade med information från alla håll idag att de behöver lära sig stänga av inflödet för att kunna få återhämtning. 

Michaela

Jag ville att min ena dotter skulle testa yoga just för att hon tränar så mycket högintensiv träning som är väldigt tävlingsinriktad. Yogan blir en motvikt till det. 


Min andra dotter ville jag skulle få testa yoga för att komma i kontakt med sig själv och lära sig olika avslappningsövningar då hon ofta "galopperar" iväg i sina tankar och lätt kan känna oro och stress. Hon har också sömnsvårigheter. Hon använder sig av de olika övningar som hon lärt sig på yogan och det hjälper henne i vardagen.

Lisa

unsplash