SEASONAL YIN YOGALess is more!


Släpp spänningar och gör plats för dig själv

Vad är Seasonal Yin Yoga?


Yinyoga är en lugn, meditativ form av yoga där vi vilar in i positionerna och tar stöd av olika tillbehör (filtar, kuddar, bolster) för att stötta upp kroppen och på så vis kunna nå en djup avslappning. Vi sitter eller ligger en längre tid i varje position, vanligtvis 2-5 minuter, och kommer på så vis in i en stretch där vi kan släppa på djupt liggande stress och spänningar, öka flexibiliteten och rörligheten.


Yinyoga är den mjukare, meditativa och djupare formen av yoga i kontrast till de mer kraftfulla och aktiva Yang Yoga former, som Hatha, Vinyasa och Ashtanga. Yin kännetecknar det lugna, stillsamma i våra liv och yang det aktiva mer fartfyllda. Ofta har vi mycket yang, det vill säga fart, stress och aktivitet i våra liv. Men för att må bra behöver vi balansen mellan yin och yang, en balans mellan vila, återhämtning och aktivitet.


I yinyoga ligger fokus på kroppens bindväv istället för musklerna. Faktum är att i yinyoga ska du försöka slappna av helt i musklerna för att kunna komma åt att jobba med din bindväv.


Fascia är ett nätverk av bindväv som omsluter allt i hela kroppen, från muskler och skelett till organ och celler. Det är ”kroppsstrumpan” som håller alla delar i kroppen på plats, som underlättar rörelse, hållning, balans och som låter oss klara av trycket från gravitationen.

När vi släpper på spänningar i bindväven ökar också flödet av energi i kroppen, stagnerad energi börjar röra på sig. Vi vill ha ett fritt flöde av energi (livskraft/ Qi/Prana) för att vara i balans och må bra. 

Genom att vila länge i positionerna får sinnet tillfälle att stilla sig, vi uppnår avslappning i musklerna och ger kroppen möjlighet att släppa taget om både fysiska spänningar och emotionella spänningar. 


I Seasonal Yin Yoga anpassar vi yogan efter årstiderna. Det finns ett tänk och resonans med naturens flöde in och ur olika årstider. Vi männiksor är en del av naturen och för att må så bra vi kan bör vi följa naturens rytm. Våra behov skiftar under de olika årstiderna. Precis som att naturen går i vila under vintern är även vår energi som lägst denna årstid och vi behöver spara på den energi vi samlat på oss under sommaren. Under våren stiger naturens energi uppåt, men med en långsam rörelse till en början. Även vi människor börjar få tillbaka energin, men behöver få igång våra vintertrötta kroppar med försiktighet till en början tills energin vuxit sig stark så vi inte riskerar att köra slut på oss själva i ren iver.


Seasonal Yin Yoga använder specifika positioner för att rikta in sig på specifika muskler, organ och meridianer (energibanor) för att återställa psykosomatisk harmoni och
balansera kropp, känslor och sinne i de olika årstiderna.


Yinyoga passar alla, inga förkunskaper behövs. Eftersom vi använder oss av tillbehör så kan du alltid stötta upp kroppen precis så mycket som just du behöver. Det finns också alltid alternativ/varianter att göra.


Yogaklassen avslutas med en årstidsanpassad Yoga Nidra som stärker det i oss som behövs i relation till årstiden. Yoga Nidra är en guidad meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få slappna av på djupet medan sinnet är vaket och fokuserat. Denna teknik kan bidra till bland annat minskad stress och bättre sömn.

Sagt av deltagare om YINYOGA

Det jag särskilt uppskattade med Seasonal Yinyoga var lugnet, närvaron och tydligheten. Jag tycker att Johanna som ledare är tydlig, lugn och nogrann. Hon berättar också lagom mycket om TCM. Jag gillar att jag känner mig välkommen och att jag verkligen får en skön stund med och för mig själv. Det känns heller inte "flummigt" om man är rädd för det 😊

Deltagare Seasonal Yinyoga       HT- 2022

Jag har prioriterat yinyoga på söndagkvällarna. Det är så härligt och varje gång blir jag förundrad över effekten. Tycker inte jag är speciellt stressad/uppe i varv, börjar lägga mig i positionerna (deltar via Zoom) och någonting händer efter ett tag. Efter 90 minuter är jag som en ny människa. Allt omkring mig är lugnare och klarare. Perfekt att starta ny vecka med. Tacksam!

Deltagare Seasonal Yinyoga       HT- 2021

Jag hade inte provat yinyoga innan jag kom till Johannas Seasonal Yinyoga för att jag tänkt att det skulle vara långtråkigt att göra så långsam yoga. Men jag började verkligen att uppskatta den här möjligheten till medveten långsamhet och meditation. Det jag uppskattar mest är att jag får avslappning och ro. Jag tycker att Johanna som ledare är väldigt lugn och trevlig. 

Deltagare Seasonal Yinyoga       HT- 2022

unsplash